Tromboza venoasă profundă a membrelor inferioare

Tromboza venoasa reprezinta formarea de trombi ( cheaguri de sange) la nivelul sistemului venos, determinand blocarea circulatiei sangelui.

Tromboza venoasa reprezinta formarea de trombi ( cheaguri de sange) la nivelul sistemului venos, determinand blocarea circulatiei sangelui.

Sistemul venos este format din vase sanguine ce au rolul de a prelua sangele de la nivelul organelor si de a-l transporta la nivelul inimii, unde sangele este pompat la nivelul plamanilor pentru a prelua oxigen, ulterior intorcandu-se la inima pentru a fi distribuit catre organe. Astfel este asigurata recircularea sangelui de la inima catre organe si invers.

Aparitia de cheaguri la nivelul venelor, produce incetinirea circulatiei sanguine si netratata la timp determina blocarea completa a circulatiei sangelui. Cel mai frecvent, tromboza venoasa apare la nivelul membrelor inferioare si determina tromboflebita.

Manifestari ale tromboflebitei membrelor inferioare constau in durere la nivelul gambei/coapsei, marirea de volum a membrului, imposibilitatea de a calca.

Factori predispozanti pentru tromboza venoasa sunt: tabagismul, obezitatea, repausul prelungit, traumatisme etc.

Diagnosticul trombozei venoase se realizeaza pe baza examenului clinic completat de examen doppler venos ce indentifica cu precizie afectarea venoasa.

Tratamentul consta in repaus si tratament anticoagulant initial injectabil, ulterior pe cale orala. Durata minima a tratamentului este de 3-6 luni, insa functie de gravitatea cazului si de prezenta unor factori de risc crescuti ( cancer, tromboze repetate, boli genetice de coagulare) se poate prelungi indicatia de anticoagulare.

Netratata la timp poate determina afectarea ireversibila a sistemului venos cu aparitia insuficientei venoase. O alta complicatie mai severa este trombembolia pulmonara ce se produce in cazul in care cheaguri ajung prin circulatia venoasa la nivelul arterelor pulmonare blocand fluxul de sange la acest nivel.

Pentru programari in vederea efectuarii unei diagnosticari corecte a unei eventuale tromboze, puteti folosi link-ul urmator: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/

 

 

 

Împarte cu prietenii