Ești pe pagina :
CARDIOLOGIE INTERVENȚIONALĂ – CORONAROGRAFIE

Cardiologia intervențională reprezintă o supraspecializare în cadrul cardiologiei, în cadrul căreia se realizează proceduri minim invazive de diagnostic al maladiilor coronariene( vaselor inimii) numită coronarografie și unde este cazul de tratament al leziunilor vaselor( stenoze ale arterelor coronare) prin monatare de stent (în cadrul aceleiași proceduri), înlocuind astfel operația clasică de bypass aorto coronarian. Totodată, în cadrul cardiologiei interventionale se pot rezolva maladii congenitale și leziuni valvulare (TAVI).

Coronarografia este o metodă folosită în cardiologie pentru a putea vizualiza arterele coronare care irigă inima. Este un examen medical complementar invaziv, care folosește metoda radiografiei cu raze “X” și injectarea cu un produs de contrast iodat care pune în evidență arterele.

Acest examen se realizează în cazurile în care există suspiciunea unor boli a arterelor coronare: anghină pectorală, infarcturi miocardice sau ischemie miocardică. Se realizează într-o sală dotată cu un aparat de radioscopie ce emite raze “X” cu un sistem de vizualizare în timp real, o masă mobilă care se poate glisa sub aparat, precum și un sistem de vizualizare și de înregistrare a examenului.

Coronarografia este metoda de diagnostic care arată cu exactitate condiția arterelor coronare și depistează eventuale ingustari care pot compromite fluxul de sânge al muschiului cardiac și cauza durerii toracice sau a infarctului miocardic.

Coronarografia se realizează cu anestezie locală și sedare ușoară, pacientul fiind treaz pe toată durata procedurii. Se poate efectua punctionand artera femurală (situată la baza coapsei) sau punctionand artera radială (situată la nivelul antebrațului) procedeu ce permite mobilizarea rapidă a pacientului și confort sporit.

CARDIOLOGIE INTERVENȚIONALĂ – ANGIOPLASTIE CU STENT

Angioplastia coronariană cu stent este o procedură minim invazivă care folosește un aparat numit angiograf și care este realizează în cadrul laboratorului de cardiologie intervențională.

Procedura se realizează în continuarea coronarografiei,în cazul în care se identifică stenoze semnificative la nivelul arterelor coronare, efectuându-se pe aceeași cale ca și coronarografia. Angioplastia cu stent presupune montarea unei proteze cilindrice din diverse aliaje metalice în interiorul vasului, la nivelul ingustarii, readucând astfel artera la dimensiunile normale și favorizând circulația normală a fluxul sanguin către mușchiul inimii, ceea ce are a efect vindecarea acestuia și dispariția anginei pectorale, cât și prevenția infarctului miocardic.

Ulterior angioplastiei cu stent pacientul va urma tratament medicamentos conform indicațiilor medicului cardiolog, cel puțin un an și va necesita reevaluări periodice.

Stentul este un tub sub formă de rețea metalică cilindrică și are proprietatea de a menține artera deschisă pentru a permite sângelui să circule. Dacă stenoza observată radioscopic conține calcificări masive procedura de angioplastie coronariană poate fi completată cu procedura de rotablatie coronariană. Stentul este făcut din diverse aliaje și are calități diferite în ceea ce privește reactivitatea organismului față de el.

Există mai multe tipuri de stenuri:

  • stenturi metalice,
  • stenturi farmacologic active,
  • stenturi absorbabile.

Medicul cardiolog curant va face recomandările referitoare la tipul de stent potrivit pacientului.