Stopul cardiac, ceea ce presupune incetarea brusca a activitatii cardiace, conduce extrem de rapid, in ordin de cateva minute, la afectarea tuturor organelor, prin lipsa de oxigenare a acestora, iar afectarea cea mai rapida are loc la nivelul creierului. Lipsa de oxigenare cerebrala timp de cateva minute este suficienta pentru a produce efecte ireversibile severe. Cu cat stopul cardiac persista mai mult timp pana la interventia de resuscitare si practic de repornire a activitatii cardiace, cu atat organele sufera injurie mai severa si mai greu, uneori chiar deloc, reversibila.
Tocmai de aceea este foarte important ca resuscitarea cardiaca sa se realizeze cat mai precoce posibil si evident cat mai eficient. De aceea este recomandat ca orice adult sa cunoasca un nivel minim de resuscitare, numit asistare a de baza a vietii sau Basic Life Support( BLS). Aceasta este de fapt prima etapa a resuscitarii si poate fi efectuata si de catre cei care nu au pregatire profesionala in domeniul medical, intrucat nu necesita aparatura sau proceduri complexe. Resuscitarea de baza consta in principiu in a efectua masaj cardiac, adica in esenta compresia toracelui anterior prin actionarea unei presiuni asupra toracelui folosind apasarea cu mainile, la unirea a 2 doua treimi superioare cu o treime inferioara a sternului, compresii in numar de aproximativ 100/minut. Conform noilor recomandari nu mai este absolut necesara asa zisa “respiratia gura la gura”, insa inainte de a ne apuca de masajul cardiac trebuie sa ne asiguram ca pacientul nu are caile aeriene superioare blocate cu material strain; caz in care trebuie sa-l extragem manual. Masajul cardiac, realizat de martori la stopul cardiac, pana la sosirea echipajelor medicale, care vor continua resuscitarea prin metode specifice de asistare avansata a vietii( implicand aplicarea de soc electric, medicamente intravenoase si intubatie orotraheala), poate salva vieti si totodata poate mentine o perfuzie si o oxigenare minim necesara organelor, astfel incat afectarea lor sa fie la nivele cat mai mici si reversibile.
Resuscitarea cardiaca prin masaj cardiac se face de catre o singura persoana o data, persoana ce poate fi inlocuita cu altcineva in conditiile in care se instaleaza oboseala. Apasarea asupra sternului nu trebuie sa fie extrem de viguroasa, insa trebuie sa produca o coborare a nivelului sternului cu pana la 5 cm pentru a fi cat mai eficienta. O apasare mai puternica poate determina fisuri/fracture sterno-costale si injurii asupra plamanilor si mediastinului.
Protocolul standard al resuscitarii cardiace de baza cat si scheme sau chiar filme pot fi gasite gratuit pe internet. Uneori masajul cardiac realizat inaintea sosirii echipajului medical face diferenta intre viata si moarte!