Ce este și care sunt semnele infarctului miocardic acut?

Infarctul miocardic este consecinta blocarii unui vas de sange ce alimenteaza muschiul inimii (miocard).

Infarctul miocardic este consecinta blocarii unui vas de sange ce alimenteaza muschiul inimii( miocard). Acest blocaj se realizeaza prin depunere succesiva de grasime la nievlul peretelui vascular, peste care se adauga cheaguri( trombi).

In momentul in care depunerile de grasime( colesterol) si cheagurile blocheaza in totalitate circulatie sangelui catre miocard , se produce infarctul acut.

Forma de manifestare cea mai frecventa a infarctului este reprezentata de dureri retrosternale( in capul pieptului) cu character de strangere, gheara sau apasare, durere ce poate iradia la nivelul mandibulei, umarului stang sau membrului superior stang si deseori este insotita de dificultate in respiratie, oboseala, transpiratii si uneori greata, ameteli, stare generala de rau. Exista totusi si infarcte miocardice ce se manifesta doar prin lipsa de aer si oboseala, fara durere toracica, sau prin durere doar la nivelul umarului sau mainii stangi. Aceste forme considerate atipice apar mai frecvent la pacientii cu diabet zaharat sau la cei varstnici.

Exista totodata, in rare cazuri, si forme silentioase de infarct miocardic, pe care le diagnosticam la un control de rutina pe electrocardiograma, fara ca pacientul sa relateze simptomatologie.

Infarctul miocardic poate surveni brusc, fara simptome anterioare, insa de cele mai multe ori el este precedat cu cateva zile, saptamani sau chiar luni de zile, de episoade de durere toracica de durata si intensitate variabila numite pe vremuri preinfarct sau mai nou angina instabila.

Prin prezentarea precoce la control cardiologic pentru aceste simptome de durere toracica intermitenta( care de cele mai multe ori anunta infarctul miocardic) duce la un diagnostic precoce si corect, iar prin instaurarea unui tratament eficient se poate evita infarctul miocardic.

Te invitam sa urmaresti un scurt videoclip, din care poti afla mai multe amanunte despre cum se declanseaza un infarct miocardic acut mai sus.

Împarte cu prietenii