Activitatea fizică și importanța sa în reducerea riscului cardiovascular

Sedentaritatea reprezinta unul dintre principalii factori de risc cardiovasculari ai lumii moderne.

Sedentaritatea reprezinta unul dintre principalii factori de risc cardiovasculari ai lumii moderne.

Numeroase studii clinice au aratat o legatura directa intre intensitatea activitatii fizice si scaderea incidentei evenimentelor cardio si cerebro- vasculare( infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral).

Efortul fizic moderat – intens, zilnic, reduce nivelul colesterolului, imbunatateste circulatia sanguina si reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat.

S-a observat ca mersul cel putin 1500 minute/saptamana, produce o reducere semnificativa a evenimentelor cardiovasculare, fata de nivele mai scazute de efort. Cu toate acestea orice nivel de activitate fizica este benefica. Exemple de activitate fizica ce ar produce efecte benefice sunt: alergat 20 de minute/zi, urcat trepte 10 minute/zi, mers 25-30 minute/zi, gradinarit 20 de minute/zi.

Un studiu nou arata ca o ora de activitate moderat-intensa( mers alert sau mers pe bicicleta) anuleaza riscul produs de 8 ore de stat.

De fapt inactivitatea fizica determina aparitia de boli cardiovasculare intr-un numar egal cu fumatul si de 2 ori mai multe decat obezitatea.

Totodata activitatea fizica s-a observat ca reduce si riscul de cancer de colon si cancer de san.

Pentru a-ti evalua riscul cardiovascular personal te invitam sa parcurgi testul nostru de evaluare a riscului cardiovascular pe care il poti gasi aici: https://www.cardiologmihaimarinescu.ro/test-evaluare-risc-cardiovascular.

Împarte cu prietenii