Ești pe pagina :

Electrocardiograma este un test care măsoară impulsurile electrice ale inimii cu ajutorului unui echipament performant care poate transforma aceste impulsuri într-o reprezentare grafică, pe care o înregistrează apoi pe hârtie.

Pentru că există unele medicamente care pot influența rezultatele electrocardiogramei, este bine ca, în timpul consultului cardiologic inițial, pacientul să își informeze medical curant referitor la medicația pe care și-o administrează, dacă este cazul.

În momentul efectuării electrocardiogramei, pacientul este întins pe un pat și electrozii sunt atașați pe pielea pacientului la nivelul toracelui, brațelor și picioarelor.

În locul în care vor fi poziționați electrolitii, pielea va fi unsă cu un gel special sau se vor pune mici tampoane care au fost îmbibate cu alcool sanitar, pentru a îmbunătăți astfel conducerea impulsurilor electrice.

În timpul efectuării EKG, pacientul trebuie să stea nemișcat și să nu vorbească pentru că activitatea musculară poate influența rezultatul. Un EKG durează aproximativ 5 – 10 minute.

Electrocardiograma arată:

  • tulburări de ritm cardiac;
  • semnele unor leziuni ale inimii: infarct miocardic, cardiopatie ischemică, maladii congenitale etc;
  • semne de inflamație ale pericardului (sacul care înconjoară inima).