Ești pe pagina :

Testul de efort permite medicului cardiolog să urmărească parametrii de funcționare ai inimii prin înregistrarea continuă a electrocardiogramei și măsurarea periodică a tensiunii arteriale în timpul efectuării efortului de către pacient. Constă în măsurarea în repaus a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale prin efectuarea unui EKG de repaus, aplicarea apoi pe corp a 12 electrozi conectați la un aparat care monitorizează activitatea electrică a cordului în timpul în care pacientul depune efort (aleargă sau pedalează o bicicletă numită cicloergometru).

Testul de efort se oprește când este atinsă frecvența cardiacă maximă teoretică pe care o calculează medicul în funcție de sexul și vârsta pacientului sau dacă pacientul acuză dureri în piept, dificultate în respirație sau amețeli sau când acesta nu mai rezistă la creșterea efortului, chiar dacă nu au apărut modificări EKG.

Testul de efort se face la recomandarea medicului cardiolog și este util pentru:
– pacienți la care se suspectează leziuni ale vaselor inimii (artere coronare);
– evaluarea durerii toracice;
– evaluarea la distanță a pacienților ce au suferit intervenții de angioplastie cu stent coronarian sau bypass aortocoronarian;
– evaluarea capacității de efort.

Pentru a face testul de efort, se recomandă pacienților să fie îmbrăcați lejer și să poarte o încălțăminte comodă.