Ce sunt statinele și cum acționează ele în caz de colesterol mărit

Statinele reprezinta o categorie de medicamente ce realizeaza reducerea nivelelor circulante de colesterol, prin inhibarea sintezei de colesterol nociv la nivelul ficatului.

Statinele reprezinta o categorie de medicamente ce realizeaza reducerea nivelelor circulante de colesterol, prin inhibarea sintezei de colesterol nociv la nivelul ficatului.

Statinele sunt recomandate pacientilor cu nivel crescut de colesterol si care asociaza prin prezenta altor factori, risc cardiovascular crescut sau foarte crescut.

In esenta, nu toti pacientii care au colesterol peste limita si nu la orice nivel de colesterol, trebuie sa foloseasca statina. Inaintea initierii unui astfel de tratament, trebuie luat in calcul gradul de risc cardiovascular individual. De exemplu, orice pacient care are cardiopatie ischemica sau care a avut un accident vascular cerebral sau are stenoze arteriale semnificative dovedite, trebuie sa urmeze tratament cu statina. Totodata pacientii cu risc crescut, cum ar fi cei cu diabet zaharat sau insuficienta renala avansata, beneficiaza de tratament preventiv cu statina.

Pe de alta parte un pacient cu colesterol peste limita normala, daca nu are alti factori de risc si in consecinta este la risc cardiovascular scazut, nu trebuie sa foloseasca statina, insa trebuie sa efectueze periodic reevaluarea riscului cardiac.

Efectul statinelor nu se limiteaza doar la reducerea nivelului colesterolului. Ele reduc mortalitatea cardiovasculara, au rol de preventie a unor evenimente cardiovasculare cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Totodata produc o ameliorare a circulatiei sanguine la nivel arterial si previn destabilizarea placilor de aterom si trombozele.

Reactiile adverse ale statinelor nu sunt la fel de frecvente cum se crede. De cele mai multe ori pacientii tolereaza fara probleme doze relativ mari. Cele mai frecvente reactii sunt crampe musculare si cresterea transaminazelor serice( produse de catre ficat). In ceea ce priveste aceste manifestari, ele sunt complet reversibile la intreruperea tratamentului sau reducerea dozei. Statina nu produce efecte negative ireversibile.

Inainte de a incepe tratamentul cu statina este bine sa consultati medicul cardiolog in vederea aprecierii riscului cardiovascular: https://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online

Împarte cu prietenii