Cardiopatia ischemică – definiție, diagnosticare și tratament

Cardiopatia ischemica reprezinta afectarea muschiului cardiac (miocard) din cauza limitarii fluxului sanguin prin vasele de sange ce alimenteaza miocardul, vase numite artere coronare.

Cardiopatia ischemica reprezinta afectarea muschiului cardiac (miocard) din cauza limitarii fluxului sanguin prin vasele de sange ce alimenteaza miocardul, vase numite artere coronare. La nivel global cardiopatia ischemica reprezinta principala cauza de mortalitate in lume. Numai in Romania, peste 1 milion de persoane sufera de cardiopatie ischemica si numarul acestora creste progresiv de le un an la altul. Ingrijorator este faptul ca, aceasta afectiune se manifesta la oameni din ce in ce mai tineri.

De ce suferim de cardiopatie ischemica?
Scaderea fluxului sanguin la nivelul arterelor coronare este produsa de ingustarea diametrului arterei, consecutiv depunerii de colesterol la nivelul peretelui vascular. Prin ingustarea diametrului vascular, sangele nu mai poate ajunge in cantitate suficienta la muschiul inimii, producand in prima faza angina pectorala. Angina pectorala reprezinta durerea toracica ce apare ca si consecinta a suferintei miocardului. Pe masura ce boala avanseaza, reducerea fluxului sanguin la nivelul miocardului produce scaderea functiei acestuia, ducand la cardiopatie ischemica si insuficienta cardiaca. Manifestarile acesteia sunt reprezentate de oboseala, respiratie dificila, umflarea picioarelor.

Care sunt cauzele aparitiei cardiopatiei ischemice?
Principala cauza a aparitiei cardiopatiei ischemice o reprezinta ingustarea si pierderea elasticitatii vaselor ce transporta sangele inspre inima, proces datorat in principal inaintarii in varsta. Pe langa acest proces natural, exista si o serie de factori de risc ce pot facilita aparitia afectiunii cum ar fi: fumatul, diabetul, sedentarismul, hipertensiunea arteriala netratata,obezitatea, colesterolul mare, etc. Studii recente releva faptul ca, boala coronarian ischemica poate fi influentata si de bataile prea rapide ale inimii. Ritmul cardiac poate fi influentat prin evitarea anumitor alimente in prima faza si apoi daca problema persista, medicatia ramane unica solutie.

Preventia si tratamentul cardiopatiei ischemice
Cea mai simpla metoda de a preveni aparitia cardiopatiei ischemice consta in evitarea si eliminarea pe cat posibil a factorilor de risc mai sus mentionati, precum si prezentarea la medicul cardiolog in cazul oricarei dureri suspecte in zona pieptului, pentru efectuarea unui EKG, care sa ne arate starea inimii.
De asemeni, pentru a preveni afectarea ireversibila a muschiului inimii si consecutiv reducerea capacitatii de pompa a inimii cu aparitia insuficientei cardiace, este necesar ca orice pacient care sufera de angina pectorala sa efectueze o explorare a vaselor inimii. Aceasta se realizeaza prin coronarografie in urma careia, daca se identifica ingustari semnificative ale arterelor coronare, ce au potential de a slabi miocardul, se realizeaza reparatia acestora prin montare de stent.

Pentru efectuarea unui test rapid online de risc cardiovascular va invitam pe site-ul nostru: https://www.cardiologmihaimarinescu.ro/test-evaluare-risc-cardiovascular/

Împarte cu prietenii