Riscul cardiovascular și factorii săi de risc

Depistarea pacientilor la risc de a dezvolata afectiuni cardiovasculare severe precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, cauze principale de invaliditate si/sau deces in intreaga lume, este o preocupare majora a cardiologiei moderne.

Depistarea pacientilor la risc de a dezvolata afectiuni cardiovasculare severe precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, cauze principale de invaliditate si/sau deces in intreaga lume, este o preocupare majora a cardiologiei moderne. Odata instalate, aceste afectiuni sunt foarte greu de tratat, implica spitalizari repetitive, interventii chirurgicale, recuperare dificila si de cele mai multe ori incompleta, cu sechele ce fac uneori imposibila chiar si activitatea zilnica obisnuita.

Astfel, identificarea pacientilor la risc permite initierea unor tratamente preventive specifice si individualizate functie de gradul de risc al fiecarui pacient si includerea in protocoale de urmarire periodica.

Societatea Europeana de Cardiologie a realizat un scor de risc cardiovascular bazat in principal pe urmatoarele caracteristici ale pacientului:
– varsta
– sex
– fumator/nefumator
– nivelul colesterolului seric
– valoarea tensiunii arteriale

Functie de acesti parametrii se poate calcula scorul individual de risc cardiovascular ce este ulterior clasificat ca: scazut, moderat, crescut si foarte crescut.

Pacientii la risc crescut si foarte crescut necesita controlul strict al factorilor de risc mai sus mentionati si totodata necesita investigatii suplimentare in sfera cardiovasculara, cum ar fi: ecocardiografie, test de efort, doppler arterial la nivel carotidian si al membrelor inferioare si eventual coronarografie.

Planul de tratament, investigatii si protocolul de urmarire periodica se realizeaza de catre medicul cardiolog.

Pentru o evaluare rapida a riscului cardiovascular personal folositi testul nostru online de evaluare de aici: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/test-evaluare-risc-cardiovascular/.

Împarte cu prietenii