Cum să tratăm hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterial (HTA) necesita tratament eficient inca din stadii incipiente, pentru a realiza o preventie a evenimentelor cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Hipertensiunea arterial (HTA) necesita tratament eficient inca din stadii incipiente, pentru a realiza o preventie a evenimentelor cardiovasculare, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Tratamentul cuprinde doua aspecte principale:

  1. Modificari ale stilului de viata
  2. Tratament medicamentos

Aceste componente sunt complementare, in sensul in care prima etapa a tratamentului o reprezinta modificarea stilului de viata, aceasta fiind urmata functie de evolutia valorilor tensionale, de tratamentul medicamentos.

Hipertensiunea arteriala este clasificata in 3 stadii functie de valoarea tensiunii arteriale:

  1. Stadiul I : TA sistolica = 140 – 159 mmHg
  2. Stadiul II: TA sistolica = 160 – 179 mmHg
  3. Stadiul III: TA sistolica >180 mmHg

Pentru stadiul I al HTA, se recomanda initial tratament de modificare a stilului de viata si ulterior in cazul in care nu se reuseste controlul eficient al tensiunii arteriale, initierea tratamentului medicamentos. Pentru stadiile II si III, se recomanda tratament medicamentos de la inceput, alaturi de modificarea stilului de viata.

Cu cat valorile initiale ale tensiunii arteriale sunt mai mari cu atat tratamentul trebuie sa fie mai agresiv, insa la cei mai multi pacienti se doreste o scadere treptata a valorilor tensionale pana la limite normale.

Tinta terapeutica este de a obtine valori TA < 140/90 mmHg.
Modificarea stilului de viata cuprinde:

  1. Reducerea consumului de sare
  2. Scaderea ponderala
  3. Renuntarea la fumat
  4. Activitate fizica zilnica

Tratamentul medicamentos cuprinde o multitudine de clase de medicamente. Pentru valori moderate ale TA se poate initia un singur medicament ( monoterapie), iar la valori inalte se recomanda a se initia asociere de doua medicamente antihipertensive inca de la inceput.

Se recomanda totodata a se administra combinatii fixe, insemnand acele medicamente ce contin in compozitia lor 2 substante active din 2 clase terapeutice ce actioneaza complementar. Combinatiile fixe sunt demonstrate a fii mai eficiente, insotite de reactii adverse mai putine si mai usor de administrat, reducand astfel numarul de pastile pe care pacientul trebuie sa le administreze.

Daca valorile TA nu sunt controlate in ciuda unui tratament eficient ce cuprinde 3 medicamente din clase terapeutice distincte, se considera HTA forma rezistenta, ceea ce necesita tratament mai agresiv si foarte important, investigatii in vederea depistarii unei eventuale cauze secundare ale hipertensiunii.

Pentru a tine sub control valorile tensiunii arteriale, va puteti programa online pentru un control de rutina aici: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/

Împarte cu prietenii