Hipertensiunea arterială – definiție, diagnostic, factori de risc

Hipertensiunea arteriala reprezinta factorul de risc cardiovascular cu cea mai mare prevalenta in populatia generala.

Hipertensiunea arteriala reprezinta factorul de risc cardiovascular cu cea mai mare prevalenta in populatia generala. Este estimat ca aproximativ 30% din populatia tarilor europene sufera de hipertensiune arteriala. Totodata tensiunea arteriala reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiovasculari si este unul dintre parametrii constituenti ai scorului de risc SCORE de aparitie a unor evenimente fatale cardiovasculare pe o durata de 10 ani.
Masurarea tensiunii arteriale se realizeaza relativ usor,  utilizand aparate speciale numite tensiometre, ce sunt accesibile inclusiv populatiei generale, insa nu este intotdeauna simplu sa stabilim daca un pacient sufera de hipertensiune arteriala si daca are sau nu nevoie de tratament medicamentos.

Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arteriala trebuie sa tinem cont de mai multe recomandari.

In primul rand utilizarea unui aparat de masurare a tensiunii arteriale bine calibrat si o manseta de tensiune adaptata dimensiunii bratului pacientului. Masurarea tensiunii se realizeaza dupa 3-5 minute de repaus, iar pentru a pune diagnosticul de hipertensiune arteriala trebuie sa avem cel putin 3 valori peste limita considerata a fi normala, obtinute la interval de cateva zile sau saptamani.
Totodata masurarea tensiunii arteriale se poate efectua in cabinetele medicale sau la domiciliul pacientului, valorile considerate a fi normale variind functie de modalitatea masurarii.
Tinand cont de marea variabilitate a valorilor tensiunii arteriale (aceasta fiind relativ usor influentata de foarte multi factori), cea mai corecta modalitate de masurare a tensiunii arteriale si de stabilire a diagnosticului de hipertensiune arteriala, se realizeaza prin monitorizarea ambulatorie (la domiciliu) timp de 24 de ore a tensiunii arteriale. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unor aparate speciale constand intr-o manseta de tensiune ce se ataseaza la nivelul unui brat al pacientului, manseta fiind cuplata la un aparat de dimensiuni foarte mici ce este programat a masura tensiunea arteriala la intervale bine precizate timp de 24 de ore, inregistrand aceste valori, ce vor fi ulterior prelucrate si interpretate.

Tensiunea arteriala cuprinde 2 componente: sistolica ( prima valoare afisata, ce este mai mare decat cea de a doua componenta, cea diastolica, cu valori mai mici); ambele fiind importante in diagnosticarea hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea arteriala se defineste astfel:
TA sistolica > 140 mmHg si/sau TA diastolica > 90 mmHg pentru tensiunea masurata in cabinetele medicale
TA sistolica > 135 mmHg si/sau TA diastolica >85 mmHg pentru tensiunea masurata in timpul zilei la domiciliu pacientului
TA sistolica >130 mmHg si/sau TA diastolica >80 mmHg ca medie pe 24 de ore in cazul monitorizarii ambulatorii

De cele mai multe ori hipertensiunea arteriala este asimptomatica sau paucisimptomatica pana in stadii mai avansate cand apare afectarea de organ.
Valori persistent crescute ale presiunii arteriale au impact negativ asupra sistemului circulator, determinand modificari la nivelul peretelui vaselor sanguine ce conduce in final la ateroscleroza( depunerea de grasime la nivelul peretelui vascular), cu consecinte negative asupra tuturor organelor. Pricipalele organe afectate de catre hipertensiunea arteriala sunt: inima, creierul si rinichii.

Factori ce determina cresterea tensiunii arteriale sunt:
– varsta
– fumatul
– sedentaritatea
– obezitatea
– consumul exagerat de sare
– ereditatea

Evalueaza-ti chiar acum riscul personal cardiovascular accesand testul nostrum online de aici: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/test-evaluare-risc-cardiovascular!

Împarte cu prietenii