Coronarografia – ce reprezintă și când se aplică această tehnică de diagnosticare

Coronarografia reprezinta o procedura minim invaziva ce permite vizualizarea arterelor coronare ( vasele muschiului cardiac), diagnosticarea leziunilor si ulterior, functie de caz, tratamentul prin angioplastie cu stent.

Tehnic procedura se realizeaza in majoritatea cazurilor, utilizand ca si cale de acces spre vasele coronare, artera femurala sau artera radiala.

Artera femurala este un vas sanguin de calibru mare, cu originea la baza coapsei( nivel la care se si realizeaza punctia), iar artera radiala este un vas de calibru mai mic, situat la nivelul antebratului. Avantajul utilizarii arterei radiale consta in confortul sporit postprocedural al pacientului, acesta putand sa se mobilizeze precoce, iar riscul complicatiilor locale este mult mai mic.
Procedura se realizeaza sub anestezie locala, pacientul fiind treaz pe toata durata interventiei si poate comunica in permanenta cu medicul.
Odata calea de acces realizata se avanseaza prin interiorul vasului catetere speciale pana la nivelul arterelor coronare sub control radiologic, nivel la care se injecteaza substanta de contrast iodate (asemanatoare cu cea utilizata in tehnicile imagistice de computer tomografie), ceea ce permite vizualizarea radiologica a vaselor si identificarea eventualelor leziuni ce ar necesita reparatie.

Coronarografia este utila pacientilor diagnosticati cu cardiopatie ischemica, angina pectorala, pacientilor ce au suferit un infarct miocardic sau la pacienti cu risc cardiac foarte inalt, la care exista suspiciune inalta de leziuni coronariene.

In urma diagnosticului coronarografic se poate recurge la repararea arterelor coronare afectate, ceea ce presupune implantarea de stent/stenturi in interiorul vasului, la nivelul ingustarii, pentru a recrea diametrul normal al arterei respective. In acest mod fluxul sanguin la nivelul muschiului cardiac este ameliorat ceea ce duce la disparitia anginei pectorale si eliminarea riscului de evolutie spre infarct miocardic si/sau deterioare a functiei muschiului cardiac.

Coronarografia se realizeaza de catre un medic cardiolog cu pregatire complementara in cardiologie interventionala.
Pentru programari in vederea efectuarii unei coronarografii puteti folosi link-ul urmator: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/

Împarte cu prietenii