Palpitațiile – diagnosticare și tratament

Unul dintre cele mai intalnite simptome este reprezentat de palpitatii.

Unul dintre cele mai intalnite simptome este reprezentat de palpitatii. Acestea se manifesta ca si batai ale inimii mai rapide si mai intense, cu durata variabila, de la cateva secunde la cateva ore.

Palpitatiile pot sa apara in repaus, cu precadere seara si/sau in timpul zilei in legatura cu efortul fizic. Pot fi insotite si de alte simptome, precum: ameteli, vertij, stare generala alterata, transpiratii, respiratie dificila, durere toracica, iar in cazuri mai grave chiar de caderi cu pierdere a starii de constienta.

Aceste simptome pot fi determinate de o multitudine de tulburari de ritm cardiac. In mod normal, bataile inimii survin la interval regulat si nu se simt. Bataile percepute de catre pacient sunt reprezentate de momente de ritm cardiac aberant.

Cel mai frecvent palpitatiile sunt determinate de catre extrasistole. Acestea reprezinta batai ale inimii ce se interpun printre bataile normale, deregland astfel activitatea cardiaca normala si fiind percepute de catre pacient. Extrasistolele sunt foarte raspandite la nivelul populatiei si s-ar putea spune ca toata lumea le poate avea la un moment dat. Ca si cauze mai frecvente sunt: lipsa de calciu si/sau magneziu, stresul, oboseala, caz in care au un prognostic benign si de cele mai multe ori trec de la sine, insa au tendinta de a fi recurente; in acest caz de obicei nu necesita tratament medicamentos antiaritmic. In rare cazuri insa pot reprezenta expresia unei afectiuni cardiace mai severe subiacente, necesitand investigatii suplimentare si tratament.

In afara de extrasistole, palpitatiile pot fi determinate de tulburari de ritm cardiac de tipul fibrilatiei atriale, tahicardiei paroxistice supraventriculare, tahicardie ventriculare nesustinuta, acestea avand de cele mai multe ori ca si substrat o afectare structurala cardiaca si un potential de progresie spre complicatii. Pot astfel evolua cu dezvoltarea de insuficienta cardiaca, evenimente tromboembolice( accident vascular cerebral, infarct miocardic, ischemie acuta de membre sau mezenter). In aceste cazuri preventia este esentiala, presupunand un diagnostic de corect si precoce si un tratament adecvat.

Diagnosticarea aritmiilor cardiace se realizeaza in prima faza prin consult cardiologic cu electrocardiograma, insa fiindca de cele mai multe ori electrocardiograma este normala in afara crizei de palpitatii, este necesara monitorizarea ritmului cardiac 24 de ore ambulator prin Holter ECG, ce inregistreaza permanent ritmul inimii, timp de 24 de ore, crescand astfel sansele de a depista tulburarea de ritm responsabila pentru palpitatii. Ulterior diagnosticarii aritmiei cardiace , functie de caz, daca este necesar se pot efectua teste suplimentare: ecocardiografie, test de efort, coronarografie etc, pentru a depista eventuala patologie cardiaca ce determina tulburarea de ritm, urmand a se instaura un tratament eficient.

Pentru programari in vederea efectuarii unei diagnosticari corecte a palpitatiilor resimtite, puteti folosi link-ul urmator: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/

Împarte cu prietenii