Insuficienta cardiaca reprezinta o disfunctie a activitatii de pompa cardiaca, in care inima nu reuseste sa asigure o circulatie a sangelui arterial la nivelul solicitat de catre diversele organe.
Simptomele si semnele cele mai frecvente sunt: oboseala, respiratie dificila, tuse nonproductiva in speciala nocturna, respiratie dificila in pozitia culcat cu ameliorare in sezut, picioare umflate.
Cauzele insuficientei cardiace sunt multiple. Dintre cele mai frecvent intalnite sunt:
– Cardiopatia ischemica: generata de catre ateroscleroza vaselor coronare ( ce alimenteaza muchiul cardiac), determinand ingustarea vaselor, limitarea fluxului sanguine cu suferinta consecutive a muschiului cardiac ce devine disfunctional
– Hipertensiunea arteriala netratata cu evolutie indelungata ce produce in timp ingrosarea patologica muschului cardiac ce devine astfel dysfunctional
– Patologii valvulare: degenerarea valvelor( in esenta uzarea lor odata cu inaintarea in varsta) determina depunerea de calciu, ingrosarea valvelor si astfel ele devin disfunctionale( uneori in sensul in care nu se inchid efficient, alteori din contra nu se deschid suficient), astfel incat sangele nu mai circula corecta la nivelul cavitatilor inimii
– Tulburari de ritm cardiac
Diagnosticul insuficientei cardiace se face pe baza consultului cardiologic cu examinare clinica, urmat de electrocardiograma si ecocardiografie Doppler.
Odata diagnosticata se cerceteaza etiologia suferintei cardiace si se instaureaza un tratament medicamentos particularizat pacientului. Dupa caz se fac explorari suplimentare( monitorizare Holter ECG, coronarografie, RMN cardiac etc.) la recomandarea medicului cardiolog currant.
Insuficienta cardiaca, este o boala grava a inimii, ce traduce o suferinta a muschiului cardiac si/sau a valvelor cardiace, iar nediagnosticata la timp( depistata in stadii tardive, in care orice interventii salvatoare de tip angioplastie cu stent, bypass aorto-coronarian, protezare valvulara, nu mai pot fi effectuate) si netratata eficient conduce in mod inevitabil la deces. Ca si prognostic in acest caz poate fi comparata cu patologiile canceroase.
Baza tratamentului insuficientei cardiac o constituie constientizarea de catre pacient a simptomelor si/sau semnelor ce ridica suspiciunea de afectare cardiaca, cu adresarea catre un medic cardilog, ce poate efetua un diagnostic corect si incepe un tratament eficient.
Pentru programari in vederea efectuarii unei diagnosticari corecte a unei potentiale angine pectorale puteti folosi link-ul urmator: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/