Cum să tratăm valorile crescute de colesterol

Hipercolesterolemia reprezinta cresterea nivelului colesterolului in sange peste limita normala.

Hipercolesterolemia reprezinta cresterea nivelului colesterolului in sange peste limita normala. Aceasta afectiune este, de obicei, descoperita in timpul unor analize sangvine de rutina, care determina nivelurile crescute de trigliceride si de colesterol.
Un nivel ridicat de colesterol in sange  reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare. Hipercolesterolemia nu prezinta simptome specifice si multa lume se confrunta cu aceasta problema fara ca macar sa o stie.
Tratamentul hipercolesterolemiei presupune in primul rand modificari ale stilului de viata si in al doilea rand tratament medicamentos.

Modificarile stilului de viata presupun:
– dieta
– activitate fizica
– scadere ponderala

Modificari ale dietei:
– continut redus in grasimi saturate
Grasimile saturate se gasesc cu precadere in alimente de origine animala, in special porc si vita
– continut crescut de grasimi nesaturate/polinesaturate
Aceste tipuri de grasimi se gasesc in uleiuri vegetale precum uleiul de masline sau de samburi de struguri, nuci, fistic, masline, avocado, somon etc.
– continut redus de grasimi trans
Grasimile trans se gasesc in produse de tip margarina, paine, biscuiti, briose etc.
– continut crescut de fibre alimentare si cu index glicemic scazut( raportul intre continutul de hidrocarburi si fibre): alimente precum fructe si legume, produse din faina integrala
– continut redus de hidrocarburi: de evitat dulciurile rafinate( prajituri, tort, cicolata, etc).

Totodata important este si modul in care sunt gatite alimentele, cele mai sanatoase metode fiind: gatitul la abur, fierbere, gatitul prin coacere la cuptor, prajitul direct pe plita fara ulei.

Modificari ale stilului de viata in ceea ce priveste activitatea fizica:

Sedentaritatea reprezinta unul dintre principalii factori de risc cardiovasculari.
Activitatea fizica minim necesara, conform recomandarilor europene, consta in treizeci de minute de efort fizic moderat zilnic (echivalent cu mers in pas accelerat). Efectul acesteia se resfrange asupra intregului sistem cardiovascular, imbunatatind tonusul vascular si cardiac, insa produce si reglarea valorilor colesterolului sanguin

Scaderea ponderala:

Tesutul grasos( adipos) in exces produce substante, ce eliberate in circulatia sanguina duc la activarea unor mecanisme care conduc la cresterea colesterolului circulant si la depunerea de grasime la nivelul peretelui vaselor (ateroscleroza).
Astfel scaderea in greutate, prin reducerea tesutului adipos, are efecte pozitive asupra nivelul grasimilor nocive.  

In cazul in care ai nevoie de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului, este bine sa recurgi la respectarea unei diete sanatoase atat pentru a-ti diminua cantitatea de colesterol, cat si pentru a-ti imbunatati sanatatea cardiovasculara!

Împarte cu prietenii