Ce reprezintă și de ce se recomandă testul de efort ECG?

Testul de efort ECG reprezinta o investigatie ce urmareste raspunsul cardiovascular la efort.

Testul de efort ECG reprezinta o investigatie ce urmareste raspunsul cardiovascular la efort. Testul se realizeaza doar de catre medicul cardiolog si se efectueaza, cel mai frecvent, pe covor rulant, sau pe bicicleta.

Proba de efort presupune ca pacientul sa realizeze efortul de mers, sub monitorizarea permanenta a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, conform unui protocol medical prestabilit( cel mai frecvent protocolul Bruce). Se urmareste aparitia simptomatologiei (durere toracica, palpitatii, fatigabilitate), modificarile de ritm cardiac si raspunsul tensiunii arteriale la efort. Functie de gradul de efort pe care pacientul il realizeaza (masurat in echivalenti metabolic – METS), testul poate fi considerat maximal sau submaximal (in cazul in care se intrerupe inaintea atingerii stadiului corespunzator varstei pacientului).

Importanta testului de efort consta in posibilitatea de a depista precoce, in faza inicipienta, si cu probabilitate inalta (de aproximativ 75%), existenta de stenoze semnificative la nivelul arterelor coronare (vase ce alimenteaza muschiul cardiac).
Astfel depistarea precoce a acestor leziuni, inaintea aparitiei infarctului miocardic, sau a slabirii performantei muschiului cardiac (ceea ce produce insuficienta cardiaca), conduce la initierea tratamentului corect: medicamentos si de revascularizare coronariana (prin angioplastie cu stent sau bypass aortocoronarian functie de severitatea si extensia afectarii vasculare). Tratamentul corect si precoce al bolii coronariene (principala cauza de mortalitate si invaliditate in intreaga lume) conduce la cresterea supravieturii, imbunatatirea calitatii vietii, oferind acestor pacienti sansa de a continua activitatea profesionala si personala, oferind recuperare completa.

Testul de efort se adreseaza in primul rand pacientilor la risc cardiovascular moderat- inalt( fumatori, hipertensivi, dislipidemici, diabetici si cei cu antecedente familiale de boala cardiovasculara), ce prezinta simptomatologie atipica, ce nu poate fi incadrata in mod cert in manifestare a unei boli cardiace si care nu prezinta anomalii la nivelul electrocardiogramei si ecocardiografiei.
O alta categorie de pacienti la care se poate efectua proba de efort, sunt aceia la care simptomatologia ce poate consta in fatigabilitate, ameteli, palpitatii, etc se manifesta cu precadere in timpul activitatii fizice si la care investigatiile efectuate nu au descoperit cauza certa a simptomelor. Se poate astfel observa daca in momentul efectuarii unui efort de o anumita intensitate, apar tulburari de ritm cardiac( aritmii responsabile de palpitatii sau ameteli), sau cresteri exagerate ale tensiunii arteriale ce impune un tratament mai intens al acesteia.

Totodata testul este util in evaluare pacientilor cunoscuti cu afectare coronariana, ce eventual au suferit o interventie de revascularizare, fie prin montare de stent, fie prin bypass aortocoronarian. Se poate astfel indentifica, fara a repeta o investigatie invaziva precum coronarografia, o posibila reparitie a unei leziuni coronariene semnificative, sau agravarea unei leziuni preexistente, considerate la vremea respectiva a nu necesita interventie.

Decideti chiar acum sa va programati pentru un test de efort ECG, care sa indice gradul personal de risc in dezvoltarea bolilor cardiace, accesand pagina contact a site-ului nostru: https://www.cardiologmihaimarinescu.ro/contact/!

Împarte cu prietenii