ANGINA PECTORALĂ

Angina pectorala reprezinta durerea la nivelul toracelui determinata de prezenta unor ingustari la nivelul vaselor sanguine ce hranesc muschiul cardiac, numite artere coronare.

Angina pectorala reprezinta durerea la nivelul toracelui determinata de prezenta unor ingustari la nivelul vaselor sanguine ce hranesc muschiul cardiac, numite artere coronare.

Ingustarea semnificativa a diametrului arterelor coronare, produce o limitare a fluxului sanguin la nivelul muschiului cardiac, iar cand limitarea devine importanta determina aparitia durerii toracice.
Durerile la nivelul toracelui pot avea multiple cauze si de cele mai multe ori nu au o origine cardiaca( aproximativ 20% din durerile la nivelul pieptului sunt reprezentate de angina pectorala). Restul de 80% din durerile de piept sunt determinate de: junghi intercostal, viroze respiratorii, febra musculara, afectiuni reumatice si inflamatorii la nivelul articulatiilor, patologii de coloana vertebrala etc.

Durerea de origine cardiaca (angina pectorala) are anumite caracteristici ce ajuta la diagnosticare. Printre acestea cele mai importante sunt: localizarea durerii in special retrosternal (capul pieptului) sau precordial (in partea stanga a pieptului), caracterul de apasare/greutate/gheara (durerile de tip intepatura/junghi nu sunt angina pectorala), aparitia si accentuarea cu precadere la efortul fizic, asocierea de dificultate in respiratie, transpiratii, durata relativ limitata (o durere ce se prelungeste pe toata durata zilei fara sa cedeze are o probabilitate mica de a fi angina pectorala).

In afara de caracterul durerii (ce depinde de perceptia si interpretarea pacientului, cat si de capacitatea acestuia de a relata cu exactitate), la diagnosticarea corecta a anginei pectorale se utilizeaza urmatoarele investigatii: electrocardiograma ( EKG), ecocardiografie si eventual test de efort.

Ulterior diagnosticarii anginei pectoral, trebuie initiat un tratament, individualizat functie de caracteristicile fiecarui pacient( niciun individ nefiind identic cu altul, aceasta implicand reactii si raspunsuri diferite la acelasi tratament).
Pasul urmator este reprezentat de imagistica vaselor coronare prin coronarografie, ceea ce permite indentificarea si cuantificarea leziunilor arteriale, urmand ca pacientului sa-i fie oferita solutia de tratament eficient a bolii coronariene. Acesta implica implantarea de stenturi, bypass aortocoronarian sau doar tratament medicamentos functie de stadiul si anatomia leziunilor arterelor coronare.

Pentru programari in vederea efectuarii unei diagnosticari corecte a unei potentiale angine pectorale puteti folosi link-ul urmator: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/formular-consult-online/

Împarte cu prietenii