Colesterolul este un compus lipidic, ce este utilizat de catre organism pentru sinteza de hormoni, acizi biliari si alte substante. Colesterolul este larg raspandit la nivelul corpului uman si intra in componenta diverselor structuri( sistem nervos, sistemul cardiovascular, ficat, etc).
Colesterolul aflat in circulatia sanguina se subimparte in doua categorii: LDL( sau „colesterolul rau”) si HDL ( “colesterolul bun”). Cu cat nivelul de LDL colesterol este mai mare cu atat riscul de afectare cardiovasculara este mai mare.
Nivelul crescut de colesterol poate afecta pe oricine si este cauza principala de aparitie a bolilor cardiovasculare ce au ca si consecinta infarctul miocardic, insuficienta cardiaca, moartea subita.
Excesul de colesterol din circulatia sanguina se depune la nivelul peretelui vascular, determinand aparitia placii aterosclerotice, ingustand astfel lumenul vascular. Consecinta este reducerea fluxului de sange la nivelul organelor cu suferinta consecutiva a acestora. Functie de localizarea si severitatea reducerii diametrului arterelor, manifestarile bolii aterosclerotice sunt: cardiopatia ischemica( angina pectorala, infarct miocardic), accidentul vascular cerebral, arteriopatia la nivelul membrelor inferioare etc.
Factorii principali ce contribuie la nivele crescute de colesterol sunt :
– ereditatea: modul in care este sintetizat colesterolul( ca si cantitate si raport intre particulele LDL si HDL) sunt determinate in mare masura genetic. Astfel, persoane a caror membrii de familie au hipercolesterolemie, au risc mai mare de a avea la randul lor nivele crescute de colesterol.
– varsta: odata cu inaintarea in varsta, in special dupa 50-60 de ani, colesterolul circulant are tendinta de a creste.
– dieta: grasimile saturate reprezinta principala sursa de colesterol nociv; acestea provin in special din grasimi animale. Alte elemente din dieta ce afecteaza in mod negativ nivelul colesterolului sunt grasimile “trans” si colesterolul pur provenit din produse animale.
– obezitatea
– sedentaritatea
Care este nivelul optim de colesterol:
In general valori ale colesterolului total de sub 200 mg/dl sub considerate optime, intre 200- 239 mg/dl sunt la limita crescute iar peste 240 mg/dl reprezinta nivel anormal crescut.
La nivel individual insa, limita tinta a colesterolului seric trebuie setata functie de riscul cardiovascular al fiecarei persoane in parte.
Riscul ( de evenimente cardiovasculare fatale pe o durata de 10 ani) se calculeaza conform scorului SCORE conceput de catre Societatea Europeana de Cardiologie. Astfel nivelul la care trebuie scazut colesterolul ( si in special particula LDL, conform recomandarilor europene), depinde de riscul cardiovascular individual. Cu cat acest risc este mai mare cu atat nivelul LDL colesterolului trebuie sa fie mai mic.
Pentru a va evalua rapid riscul cardiovascular personal, va invitam sa parcurgeti testul online din cadrul site-ului nostru de aici: http://www.cardiologmihaimarinescu.ro/test-evaluare-risc-cardiovascular